Mi a böjt értelme? – Bakos Zsolt előadása a Kertem – Szabadegyetem és Táncház a FolkEmbassyvel keretében

admin | 2014 március 19 21:43

Az emberben van vágy a böjtre – kezdte előadását a FolkEmbassy szokásos csütörtök esti táncháza előtti előadásán Bakos Zsolt, katolikus pap, alsó-krisztinavárosi káplán 2013. március 13-án. – Ezt mutatja, hogy számos kultúrában és vallásban megjelenik a böjt, legyen szó természeti vallásokról, buddhizmusról vagy éppen különféle beavatási szertartásokról.

Szilvay Gergely írása

 bakos

A keresztény böjt előzménye ugyanakkor a zsidók böjtje volt. A zsidók a jom kippur, azaz a kiengesztelődés kapcsán és gyászviseléskor böjtöltek, Mózes pedig negyven napig böjtölt, mielőtt átvette Istentől a kőtáblákat. Az Újszövetségben Jézusra is negyvennapi böjt után talál rá a Sátán, hogy megkísértse. Ugyanakkor Jézuson és követőin a farizeusok számon kérik a böjt megtartását, amire Ő, aki egyébként zsidó emberként megtartotta a zsidó szokásokat, azt felelte: amíg a vőlegény jelen van, nem böjtöl a násznép.

A keresztény ember számára a böjt felkészülés a Húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére – szögezte le Zsolt atya. A húsvéti szent három nap az, amikor nincs jelen a vőlegény. A keresztények böjtje a konstantini fordulat után alakult ki körülbelül a mai formájára. Eredetileg csak az egyházba visszafogadandó, nagy bűnösök böjtöltek, de aztán az egész közösség böjtölni kezdett, részben az egy évig a templomtól távol maradó bűnösökkel való szolidaritásképp. A böjt szabályait aztán a zsinatok és a tanítóhivatal csiszolgatta.

Mindazonáltal él Jézus figyelmeztetése: „Amikor böjtöltök, ne legyetek búsképűek, mint a képmutatók. Ők ugyanis elváltoztatják arcukat, hogy böjtölésükkel feltűnjenek az embereknek. Bizony, mondom nektek, ők megkapták már jutalmukat. Te, amikor böjtölsz, kend meg a fejedet, az arcodat pedig mosd meg. Ne lássák az emberek, hogy böjtölsz, csak Atyád, aki a rejtekben van; és Atyád, aki lát a rejtekben, megfizet majd nektek.” (Mt 6,16–18) Emellett a böjt fontos része az alamizsna.

A böjt értelme az Istennel való kapcsolatunk megújítása – szögezte le Zsolt atya. – A hit ugyanis elsősorban nem elvek elfogadása, hanem személyes kapcsolat Jézussal.

Soron következő programjaink:

Március 27. 20:00 – Két ikonikus zenekar – két  hatékony kulturális intézmény – “Művészként a kultúraszervezésben, kultúrpolitikában” – kerekasztalbeszélgetés

Vendégek:
Gryllus Dániel – Kaláka, a Gryllus Kiadó vezetője
Kelemen László – Ökrös Együttes, a Hagyományok Háza főigazgatója
https://www.facebook.com/events/198421073700612/?ref_dashboard_filter=upcoming

fe_plakat 2014.03.27 2.4.1-01

 

Április 10. 20:00 – A Kárpátokon innen és túl – A kárpátaljai magyarság és Ukrajna a következő négy év magyar külügyi stratégiájában

Vendégek:
Szesztay Ádám, a Külügyminisztérium Stratégiai Főosztályának vezetője
Megadja Gábor, eszmetörténész

fe_plakat 2014.04.10-01